Hayâlî (2025) karışık teknik, kağıt, pleksi, led ışık, 16x16x50 cm. prizma

Hayâlî perdeye hayallerini yansıtır. Aklımda beliren gizemli kalabalık, benim hayalim. Onunla bir gölge oyununa başlıyorum. Kat kat kağıtları kesiyorum. Kalabalığın görsel olarak ifadesi oldukça güç, katmanlar ve bireyler bir araya geldiği an var, bir an sonra yok. Herhangi bir gövdeye hiç benzemeyen bir oluş hali görsel muhayyilenin ötesinde. Gözün seçme, ayırma ve odaklama yoluyla algılama alışkanlıklarını ve sınırlılıklarını aşıyor. Kalabalığı oluşturanlar ayırt edilemiyor, palimpsestleşiyor; bedenler, mekân ve ağ yapısı içinde eriyor.
Judith Butler “ötekine kendimizin göremediği biçimlerde görünürüz” diyor. “Tezahür sahası tek bir beden tesis etmez; bu eylem, bu performatif egzersiz yalnızca bedenler “arasında”, kendi bedenimle bir başkasınınki arasındaki boşluğu oluşturan uzamda gerçekleşir. … Eylem, gerçekten de “ara”dan ortaya çıkmıştır.” Işık bu noktada boşluğu ve kalabalığı var eden, arada olan, katmanların hepsini görünür kılan, kalabalıkların içine sızarak onu temsil eden ve onun portresini ortaya koyan bir araç oluyor. Gölge oyunu, ışık oyununa dönüşüyor.

Derya Ülker

BUTLER, Judith (2012), “Müttefik bedenler ve Sokağın Siyaseti”, Çev: Begüm Kovulmaz, Cogito, (Dostluk- Kolektif), Sayı. 68-69, Yıl: 2011/2012: 28-51, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul.
Back to Top